Olieprijs bereikt nieuwe recordhoogte - update

(tijd/belga) - De prijs van ruwe olie blijft stijgen naar nieuwe recordhoogtes. De prijs voor een vat ruwe Brent-olie piekte in London op 51,90 dollar. Op de Amerikaanse Nymex-beurs klom de prijs voor een vat 'light crude'-olie tot 55,67 dollar. Sinds het begin van dit jaar zijn de olieprijzen al met zo'n 70 procent geklommen.

Analisten menen dat de handelaars nog steeds zeer bezorgd zijn over eventuele bevoorradingsproblemen. Elk bericht met slecht nieuws, zoals maandag de dreiging van een productiestop in Noorwegen, stuwen de olieprijs dan ook verder de hoogte in.

De Noorse petroleumproductie dreigt vanaf half november volledig verlamd te worden door een aangekondigde lock-out om een sociaal conflict te deblokkeren. Bij een lock-out wordt de arbeiders de toegang tot de olieplatformen ontzegd. Noorwegen is de derde grootste uitvoerder van ruwe aardolie.

Norges Rederiforbund, de Noorse redersvereniging, kondigde maandag een 'lock-out uit sympathie' aan. Die actie zou de activiteit van 94 dienstschepen voor de petroleumindustrie op non-actief zetten.

De aangezegde lock-out gaat in vanaf maandag 8 november middernacht en zal 'binnen een week leiden tot een totale onderbreking van de petroleum- en aardgasproductie in Noorwegen', zegt Norges Rederiforbund in een persbericht.

In het verleden is de Noorse regering telkens tussengekomen in sociale conflicten vanaf het ogenblik dat de olieproductie dreigde verlamd te geraken.

Ondertussen wordt een prijs van 60 dollar per vat niet langer uitgesloten.

Foto: epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud