Olieprijs bereikt opnieuw recordhoogte in New York

(tijd-nieuwslijn) - De olieprijs heeft vrijdag in New York een nieuwe recordhoogte bereikt. De future op de light sweet crude oil piekte vrijdagavond op 55,50 dollar. Voor de nieuwe stijging zijn er grosso modo twee oorzaken: de aanhoudend sterke vraag vanuit China en de vrees voor een koude winter op het Noord-Amerikaanse continent.

De Chinese economie is in het derde kwartaal met 9,1 procent gegroeid. Dat is weliswaar iets minder dan in de twee voorgaande kwartalen (9,6 procent in het tweede en 9,8 procent in het eerste kwartaal), maar hoger dan de gemiddelde verwachting van 8,9 procent. Ook absoluut bekeken blijft het groeicijfer sterk. Het toont aan dat de vraag van China naar grondstoffen en energie op een hoog peil blijft. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat de Chinese vraag naar olie dit jaar met 15 procent zal zijn toegenomen tot 6,3 miljoen vaten per dag.

De olievoorraden in de VS kwamen woensdag onder de verwachting uit. Op dit ogenblik zijn de stookolievoorraden 12 procent lager dan vorig jaar. Hierdoor is de vrees toegenomen voor tekorten tijdens de komende winter en wordt er al massaal aangekocht. Slechts 8 procent van de Amerikaanse huizen worden met stookolie verwarmd, tegen 56 procent met aardgas en 29 procent met elektriciteit. Maar van die 8 procnet bevindt 78 procent zich in New England en de centrale Atlantische regio, waar de winters het hardst zijn.

Tegen slottijd verzwakte de olieprijs in New York lichtjes. De Nymex-future sloot op 55,17 dollar, een stijging met 1,3%. Het was voor het eerst dat de sluitingsprijs boven de 55 dollar uitkwam. Ook in Londen steeg de olieprijs verder door. De Brent-future ging 1 procent hoger tot 51,22 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud