Olieprijs duikt onder 45 dollar

©EPA

De prijs voor een vat ruwe olie zakt donderdag in Londen met 2,5 procent tot 44,31 dollar. De future zakte door de aanhoudende nieuwsstroom over de economische crisis op weekbasis al met 18 procent.

(tijd) - Voor het eerst sinds februari 2005 kost een vat ruwe olie minder dan 45 dollar. Sinds de historische piek van de olieprijs begin juli is het zwarte goud al meer dan 100 dollar goedkoper geworden.

'De olieprijs zal niet stabiliseren zolang de volatiliteit op de aandelenmarkten niet ophoudt', menen traders. Eerder deze week besliste het oliekartel OPEC om de productie voorlopig op peil te houden, maar later deze maand zeker te verlagen.

Die uitspraak heeft geen enkel effect gehad. De oliemarkt blijft focussen op de doemberichten over de toestand van de wereldeconomie. Deze week raakte bekend dat de VS al een jaar officieel in een recessie zitten. Eerder was al duidelijk dat ook Japan en de eurozone in een recessie zijn beland. Daarenboven kampen ook de groeimarkten met een aanzienlijke afkalving van de economische groei.

25 dollar

De Amerikaanse investeringsbank Merrill Lynch waarschuwt donderdag in een rapport dat de olieprijs volgend jaar tot 25 dollar kan zakken als de recessie uitbreidt tot China, de belangrijkste driver achter de groei van de grondstoffenmarkten de voorbije jaren.

De analisten rekenen op een gemiddelde olieprijs van 50 dollar per vat in 2009, maar sluit een dip tot 25 dollar niet uit. 'Op korte termijn zal de vraag naar olie waarschijnlijk nog fors terugzakken aangezien de kredietschaarste voor consumenten en bedrijven aanhoudt.' Vanaf de tweede jaarhelft zou de olieprijs opnieuw rechtkrabbelen.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud