Olieprijs flink hoger

©EPA

De olieprijs springt fors hoger: +4,9 procent tot 93,59 dollar per vat. Het zwarte goud vindt steun in de aanslagen in Nigeria en de wekelijkse voorraadcijfers.

(tijd) - De vrees voor een complete instorting van het financieel systeem en de effecten ervan op de wereldeconomie duwde de olieprijs maandag en dinsdag meer dan 8 dollar omlaag. 'Nu keren de liquiditeiten terug in de markt en zien we een omgekeerde reactie', zegt een waarnemer.

Ook aanslagen op olie-installaties in Nigeria en de naweeen van orkaan Ike en Gustav ondersteunen de olieprijs. Een aantal olie- en gasplatforms in de Golf van Mexico zijn tijdens het orkaanseizoen geraakt waardoor het nog even zal duren vooraleer ze terug op volle toeren draaien. En dat op een moment dat de Amerikaanse olievoorraden al op een heel laag peil staan.

De wekelijkse voorraadcijfers uit de VS lieten bovendien een sterker dan verwachte daling van de voorraad ruwe olie zien. De voorraad ruwe olie daalde met 6,3 miljoen vaten, waar analisten hadden gerekend op een daling van 4,8 miljoen vaten. De voorraad benzine daalde met 3,3 miljoen vaten, waar analisten rekenden op een afname van 4,4 miljoen vaten. De voorraden destillaten, waaronder diesel en stookolie, daalden met 835.000 vaten, waar de markt uitging van eeen daling van 2,3 miljoen vaten.

Goldman Sachs verlaagde zijn prognose voor de olieprijs. Binnen dit en drie maanden zal de olieprijs 115 dollar per vat bedragen, meent het beurshuis. Dat is een pak lager dan de vorige schatting van 149 dollar. 'We blijven wel optimistisch maar het zal nu alleen wat langer duren eer die 149 dollar zal bereikt worden.'

JDS/SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud