Olieprijs keldert met 10 procent

De prijs voor een vat ruwe olie kent in Londen een steile daling. De oliemarkt reageert op de verwerping van het plan-Paulson in het Amerikaanse huis van Afgevaardigden. Er werd in de markt dagenlang gehoopt dat het plan, dat de financiële instellingen met 700 miljard dollar aan belastinggeld van rommelkredieten zou verlossen, van de politici groen licht zou krijgen.

(tijd) - Een afkeuring van het plan voedt de vrees dat de crisis op de beurzen en in de financiële sector de Amerikaanse economie definitief in een recessie stort. Een stilvallende economische groei zou de vraag naar olie aantasten.

De prijs voor een vat ruwe olie in Londen sloot 9,9 procent lager op 93,29 dollar.

Tegelijkertijd valt de euro terug ten opzichte van de dollar nadat de financiële crisis van de VS is verhuisd naar Europa. De afgelopen 24 uur werden in Europa vier banken genationaliseerd of met behulp van de overheid overgenomen. De nakende goedkeuring van de plan-Paulson geeft de dollar bovendien vertrouwen. De euro verzwakt met 1,1 procent tot 1,4454 dollar.

'Er zijn twee factoren die spelen', verklaarde een waarnemer aan Reuters. 'Ten eerste is er de kortetermijnrally van de dollar, ten tweede de onzekerheid over de vraag in de VS en elders. Ik denk dat vooral dat laatste de olieprijs nog lang laag kan houden.'

'De olieprijs zakt omdat de economie fragiel is', klonk het elders. 'Een akkoord over het reddingsplan zou fantastisch nieuws zijn, maar dat geeft geen zekerheid dat er geen run op een bank komt of dat de economie snel zal herstellen.'

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud