Olieprijs kent zwakste week in vier jaar

Foto Reuters

De olieprijs is donderdag fors teruggevallen door bezorgdheid dat de Verenigde Staten in een recessie afglijden. Vrijdag zet de daling zich door, zij het tegen een lager tempo. Op weekbasis stevent de olieprijs af op zijn grootste weekval sinds 2004.

(tijd) - Donderdag daalde de Brent-future met 5 procent tot 90,56 dollar en vanmorgen gaat er nog eens 0,4 procent van de prijs af. Sinds het slot van vorige week vrijdag is de Brent al 12,6 procent goedkoper geworden. In New York was de prijsdaling donderdag vergelijkbaar: de WTI-future ging 4,6 procent lager tot 93,97 dollar.

De markten gaan er steeds meer van uit dat het reddingsplan voor de financiële sector in de VS niet zal volstaan om de economische groeivertraging te stoppen. Dat betekent dat de vraag naar olie vermoedelijk verder zal afnemen, in de eerste plaats in de VS, 's werelds grootste olieverbruiker. Het Huis van Afgevaardigden buigt zich vandaag over een aangepaste versie van het plan-Paulson, die eerder door de Senaat werd goedgekeurd. Een eerste versie van het 700 miljard dollar kostende reddingsplan was dinsdag door het Huis verworpen.

In de VS lag de vraag naar petroleumproducten in de voorbije vier weken 7,1 procent lager dan een jaar geleden, zo bleek uit de wekelijkse statistieken van de U.S. Energy Information Administration.

Voor bijkomende druk op de olieprijs zorgen positieverschuivingen van investeerders. Eerder dit jaar namen beleggers hun toevlucht tot olie en andere grondstoffen om zich in te dekken tegen de zwakke dollar en de inflatie.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud