Olieprijs klimt tot hoogste peil in 4 maanden -update

(tijd) -De olieprijzen blijven donderdag hun klim verderzetten als gevolg van de koudegolf in zowel de Verenigde Staten als in Europa. In de Verenigde Staten steeg de prijs voor een vat ruwe olie tot 52,05 dollar, het hoogste peil sinds november 2004. In Londen klom de prijs voor een vat ruwe Brent-olie tot 49,68 dollar.

De olieprijzen stijgen al twee weken als gevolg van een steeds groter wordende vraag en tegenvallend nieuws over de nog beschikbare oliereserves. Ook het aanhoudende koude weer in zowel de Verenigde Staten als in Europa stuwt de prijzen verder omhoog.

Het Amerikaanse Energy Department maakte donderdag ook de wekelijkse olievoorraden van de VS bekend. De wekelijkse voorraad ruwe olie steeg zoals verwacht met 600.000 vaten. Maar de wekelijkse voorraden stookolie en diesel olieproducten daalden met 700.000 vaten, terwijl er een daling van 1,75 miljoen vaten was voorspeld. De voorraden benzine stegen met 1,8 miljoen vaten tot 223,5 miljoen vaten. Analisten hadden gerekend op een klim van 1,4 miljoen vaten.

De Saudische minister van Olie, Ali Al Naimi, verklaarde donderdag dat de Saudische overheid ervan uitgaat dat de prijs voor een vat ruwe olie het hele jaar tussen de 40 en de 50 dollar zal schommelen. 'Ik heb het er altijd moeilijk mee voorspellingen te doen, maar als je kijkt naar de fundamentals - voorraden, aanbod, vraag en het algemene verlangen naar een stabiele oliemarkt - geloof ik dat de prijzen rond dat niveau zullen schommelen,' verklaarde hij in een interview met de Amerikaanse zender CNBC.

Foto: EPA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud