Olieprijs nadert recordprijs

In New York is de olieprijs vandaag fors gestegen als reactie op de Noord-Koreaanse raketproeven. De aanhoudende spanning rond het Iraanse atoomprogramma kwam ook weer boven. Om 19.42 uur bereikte de WTI-future een record van 75,40 dollar, om uiteindelijk 1,65% hoger af te sluiten op 75,15 dollar.

(tijd) De oliemarkt in New York was maandag en dinsdag gesloten vanwege de viering van Independence Day. De raketproeven die Noord-Korea dinsdagavond en woensdag uitvoerde, zorgen voor vrees dat een mogelijk conflict tot een onderbreking van de olie-aanvoer naar het Verre Oosten zou kunnen leiden, met alle economische gevolgen vandien.

Het record van 75,40 dollar ligt 5 cent boven de piek die in april werd bereikt, toen het conflict tussen het westen en Iran over het atoomprogramma van dat land hoog oplaaide. De kwestie Iran is nu weer aan de orde. Iran heeft een ontmoeting van zijn onderhandelaar Ali Larijani met Javier Solana, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van de EU, die vandaag had moeten plaatsvinden, verschoven naar 11 juli.

De olieprijzen worden ook ondersteund door de aanhoudend hoge vraag in zowel de VS als in China. Morgen worden in de VS de wekelijkse olievoorraden bekendgemaakt. De markt kijkt uit of die voldoende zullen zijn om het zomerseizoen door te komen.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud