Olieprijs op laagste peil sinds juli

(tijd) - De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie daalde donderdag in Londen voor de derde dag op rij, met 1,2 procent naar 57,91 dollar. Dat is het laagste peil sinds juli.

Volgens handelaars is de daling een gevolg van meerdere factoren. Ten eerste lijkt de vraag naar olie af te zwakken, onder meer vanuit China. Ten tweede werd woensdag een onverwachte stijging van de olievoorraden in de VS aangekondigd, wat de vrees voor een krap aanbod deed afnemen. Ten slotte lijkt de orkaan Wilma de olie-installaties in de Golf van Mexico ongemoeid te laten.

De prijs van een vat Brent-Noordzeeolie noteert nu 11 dollar of 16 procent onder het record van 68,89 dollar, opgetekend in de loop van de handelsdag op 30 augustus. Dat record kwam er vlak na de doortocht van de orkaan Katrina, die zware schade toebracht aan de olie-installaties in de Golf van Mexico. De nieuwe uitschuiver van de olieprijs veroorzaakte op Wall Street een ware verkoopgolf in olieaandelen. De Amex Olie-index tuimelde meer dan 5 procent naar beneden.

De Belgische consument merkt voorlopig slechts in beperkte mate iets van de fors goedkopere Brent-olie. Huisbrandolie noteert 7 procent onder de piek van begin september. Benzine en diesel piekten pas begin deze maand en werden intussen respectievelijk 6 en 3 procent goedkoper.

De euro is tegenover de dollar sinds begin september 5 cent in waarde gedaald, van 1,25 naar 1,20 dollar. Daardoor is de daling van de olieprijs een stuk kleiner, uitgedrukt in euro. KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud