Olieprijs op laagste punt sinds juni 2005 (update)

De olieprijs is vrijdag in New York onder de 55 dollar per vat gezakt. De olie voor levering in december bereikte omstreeks 13.30 uur een niveau van 54,86 dollar. Hiermee noteert de olie op het laagste niveau sinds 14 juni 2005, net voor de orkaan Katrina de prijzen naar omhoog joeg. Ook de prijzen van andere grondstoffen als koper en zink gaan lager.

(tijd) De olie verloor ook donderdag fors terrein omdat handelaars twijfelen over de mate waarin de organisatie van olie-exporterende landen OPEC nog greep heeft op de productie. Uit een rapport van Petrologistics, het bureau dat de trafiek van olietankers bijhoudt, bleek dat de OPEC in november 27,5 miljoen vaten oppompte. Dat is ruim boven de 26,3 miljoen vaten per dag die de OPEC eerder overeenkwam.

Het weer in Noord-Amerika is ook mild voor de tijd van het jaar, waardoor de Amerikaanse gezinnen minder huisbrandolie verbruiken. Specialisten voorspellen zelfs zacht weer in het gebied voor de rest van de winter.

Specialist Tim Van Doorn van Fortis schat de twijfel over controle van de OPEC in als een test. 'De markt test of het de OPEC wel menens is om zijn productie te verlagen. De markt kan zich dit permitteren, want er is, ondanks de recente dalingen in de Amerikaanse olievoorraden, veel olie in omloop. De markt heeft met andere woorden met de OPEC een doel om op te schieten.'

'Ik sluit zelfs niet uit dat de daling zich nog even doorzet. Voor veel handelaren loopt het productiejaar ten einde en gaan de boeken weldra dicht. De liquiditeit zal dus zeker niet toenemen. Daarom is het waarschijnlijk dat de huidige trend in de olieprijs, die nu dalend is, zich doorzet.'

Van Doorn sluit een daling van de olieprijs tot 45 dollar niet uit. 'Maar het kan hard gaan. In de loop van volgend jaar zal de prijs weer oplopen tot 70 dollar per vat.'

De dalende olieprijs heeft ook zijn weerslag op markten. De belangrijkste olie-aandelen noteren allemaal in het rood. Royal Dutch Shell verliest 1,70 procent, Total gaat 3,45 procent achteruit en BP moet 2,51 procent prijsgeven. Het Noorse Statoil verliest zelfs 4,96 procent. In de VS noteert Exxon Mobil 0,8 procent lager.

In het zog van de neerwaarts bewegende olieprijs worden ook andere grondstoffen goedkoper. De prijs voor een ton zink daalt 5 procent tot 4.000 dollar. De prijs voor een ton koper zakt 1,8 procent tot 6.685 dollar per ton. Mijnaandelen als BHP Billiton, Rio Tinto en Xstrata noteren bijgevolg flink in het verlies.

Roel Verrycken

Roland Legrand

(foto: bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud