Olieprijs piekt boven drempel van 76 dollar

De olieprijs steeg gisteren even boven 76 dollar, het hoogste peil sinds 11 augustus 2006. Handelaars maken zich zorgen over de lage Amerikaanse benzinevoorraden en het geweld in Nigeria.

(tijd) 'De markt is gespannen. Als er nog een probleem opduikt, kan de olieprijs nog veel hoger', waarschuwt Antoine Leurent van KBC Securities. De markt vreest dat de recordprijs van 78,65 dollar van 7 augustus 2006 snel sneuvelt.

De prijs van een vat Noordzeeolie rondde gistermorgen de kaap van 75 dollar en piekte even op 76,01 dollar. De olieprijs steeg de voorbije week met liefst 5 dollar.

De versnelling van de oliehausse valt samen met een forse toename van het Amerikaanse benzineverbruik. Intussen draaien de raffinaderijen in de VS op 90 procent van hun capaciteit wegens de aanhoudende productieproblemen.

Bovendien krijgen de raffinaderijen een kwart minder Nigeriaanse olie binnen dan twee jaar geleden. Die olie is erg populair. Door het lage zwavelgehalte kan hij gemakkelijk in benzine worden omgezet. De handelaars vrezen de escalatie van het geweld in Nigeria.

'Het probleem is dat de olievraag niet meer reageert op een stijging van de olieprijs', zegt Leurent. 'De vraag bevindt zich in een structureel stijgende trend omdat steeds meer gezinnen in landen als China en Braziliƫ zich elektrische goederen en auto's kunnen veroorloven.'

Sinds begin dit jaar spurtte de olieprijs 25 procent hoger. Dankzij de daling van de dollar tegenover de euro bedraagt de prijsstijging voor de Europese verbruikers slechts 20 procent.

CDR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud