Olieprijs stijgt 7 procent op vier dagen

De olieprijs steeg deze week in Londen reeds 7 procent doordat meteorologische modellen een koudegolf verwachten in het oosten van de Verenigde Staten. Daardoor zal de vraag naar stookolie de komende week naar verwachting sterk oplopen. Dat is minder goed nieuws want woensdag al bleek dat de stookolievoorraden in de VS de afgelopen week sterker daalden dan verwacht.

(tijd) De prijs voor een vat ruwe olie noteert in Londen nu op 64,15 dollar, 1,7 procent meer dan woensdagavond. Het is het hoogste niveau sinds midden september.

In aanloop naar de volgende OPEC-vergadering op 14 december zei Mohammed Barkindo, een belangrijk lid van de olieorganisatie, dat er een overbevoorrading is op de oliemarkt. De OPEC zal zich binnen twee weken beslissen of het de productiequota opnieuw gaat aanpassen.

Donderdag raakte tevens bekend dat Angola een aanvraag tot lidmaatschap van de OPEC heeft ingediend. Indien Angola aanvraad wordt, betekent dat dat het land zich aan de opgelegde productiecijfers zal moeten houden. Angola zou binnen de OPEC naast Algerije komen te staan, nog net binnen de toptien van de belangrijkste olieproducenten.

Foto Bloomberg

Jan De Schamphelaere

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud