Olieprijs stijgt even boven USD 31, maar valt terug

(tijd-nieuwslijn) - Op de Londense oliemarkt is de prijs van ruwe Brent-olie gestegen boven USD 31 per vat, in reactie op een interview met Hans Blix, het hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak. Blix zei in een interview met de Britse omroep BBC dat er bewijzen zijn gevonden van illegale wapensmokkel door Irak.

Dat nieuws stuurde de prijs van ruwe Brent-olie in Londen tot een hoogste peil van USD 31,25, maar toen verduidelijkte de woordvoerder van Blix dat zijn uitspraken een herhaling waren van wat hij gezegd had aan de VN-Veiligheidsraad vorige donderdag. Daarin had Blix het onder meer over de illegale import door Irak van raketmotoren en materiaal om raketbrandstof te maken. Daarnaast waren er geruchten op de markt dat de VN-inspecteurs zouden worden teruggetrokken uit Irak. Geruchten die door een woordvoerder van de VN werden ontkend.

Door de specifiëring van de woordvoerder van Blix en de ontkenning van het terugtrekken van de wapeninspecteurs, is de prijs van ruwe olie in Londen intussen gezakt tot USD 30,40 per vat, wat 0,20 dollar hoger is dan maandagavond.

De forse bewegingen van de olieprijs wijzen in elk geval op de toenemende zenuwachtigheid op de markten in verband met de situatie in Irak. In een interview met Associated Press benadrukte Hans Blix nog dat Irak bewijzen moet leveren van zijn wapenprogramma's ofwel de mogelijkheid onder ogen moet zien van oorlog.

De toenemende kans van een oorlog tegen Irak heeft intussen de dollar naar het laagste peil geduwd in drie jaar. De euro is daardoor gestegen tot USD 1,0561, wat 0,21 dollarcent meer is dan maandagavond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud