Olieprijs stijgt opnieuw boven USD 25 per vat

(tijd-nieuwslijn) De prijs voor een vat ruwe Brent-olie steeg woensdag tot USD 25,18. Dinsdagavond noteerde de olie nog USD 24,58. De stijging is het gevolg van de bekendmaking van de olievoorraden in de Verenigde Staten.

De olievoorraden in de Verenigde Staten daalden vorige week meer dan verwacht. Volgens analisten vullen oliemaatschappijen hun olievoorraden aan voor het komende zomerseizoen. Traditioneel wordt in Amerika tijdens de zomermaanden meer benzine verbruikt dan in andere maanden.

Ook de situatie in het Midden-Oosten en het uitblijven van een oplossing voor het Israelisch-Palestijns conflict weegt op de olieprijzen.

Bovendien blijft de situatie in Venezuela, de op een na grootste olieleverancier van de Verenigde Staten, gespannen na de staking van de oliesector en de mislukte militaire coup tegen president Chavez. Analisten verwachtten dat Venezuela de olieproductie zou opdrijven. Nu Chavez opnieuw aan de macht is, zullen de strikte regels van de organisatie voor olie-exporterende landen (OPEC) opnieuw worden opgevolgd en zal een productieverhoging uitblijven.

Ondertussen gaan in Amerika steeds meer stemmen op om in een ongerept natuurgebied in Alaska boringen uit te voeren. De president van de Verenigde Staten George Bush acht de boringen in het Arctic National Refuge onontbeerlijk om aan de energiebehoeften van het land te voldoen.

Dinsdag vond een debat plaats in de Amerikaanse senaat waarbij het voorstel werd aangekaart om het natuurgebied in Alaska prijs te geven aan de oliemaatschappijen. De beslissing van Irak om de olie-export een maand stil te leggen uit protest tegen de Israelische aanslagen in het Midden-Oosten en de oproep van Iran om met alle OPEC-landen een olie-embargo door te voeren, zijn de aanleiding voor het debat. Ook de terugkeer van president Chavez in Venezuela bevestigt volgens de republikeinen dat er dringend op zoek moet gegaan worden naar eigen oliebronnen.

Pieter Blomme

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud