Olieprijs stijgt tot 90 dollar

De prijs voor een vat ruwe Brent-olie tikte maandagochtend in Londen enkele keren de grens van 90 dollar per vat aan, een record. Om 8 uur kost een vat Noordzee-olie 89,90 dollar, een stijging van 1,4 procent. Vrijdag was de future gesloten op 88,69 dollar.

Traders op de New York Mercantile Exchange - Foto Bloomberg

(tijd) - Op de termijnmarkt in New York is de prijs voor een vat ruwe olie tijdens de elektronische handel tot boven de 93 dollar gestegen. De oliefuture voor levering in december steeg met 1,5 procent tot een nieuw tussentijds recordniveau van 93,20 dollar per vat. Tijdens de reguliere handel sloot de olieprijs vrijdag 0,8 procent hoger op 91,20 dollar.

Het besluit van de door de staat gecontroleerde oliemaatschappij Petroleos Mexicanos om een vijfde van de productie van Mexico stil te leggen vanwege een storm en de aanhoudende daling van de dollar drijven de olieprijs op.

Door de daling van de dollar, de spanningen tussen Turkije en Irak en de nieuwe economische sancties tegen Iran is de olieprijs deze maand met zo'n 16 procent gestegen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud