Olieprijs veert op door internationale spanningen

De olieprijzen in New York en Londen gaan opnieuw de hoogte in. Naast het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten baart de daling van de productiecapaciteit van oliemaatschappijen in Nigeria de markten zorgen.

(tijd) Rond 17.05 uur kost een vat Brentolie uit de Noordzee voor levering in september 75,17 dollar (+1,6%). Een vat 'light sweet crude' voor levering in september gaat in New York 1,2% hoger tot 74,8 dollar.

Bronnen in de Nigeriaanse oliesector meldden aan het Franse persagentschap AFP dat de dagelijkse productie gedaald is met 675.000 vaten. Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell heeft verklaard dat het de export van 180.000 vaten ruwe olie heeft stopgezet omwille van een lek in een pijpleiding. Dinsdag werd een pompstation van het Italiaanse ENI aangevallen door opstandelingen.

Nigeria is de grootste exporteur van ruwe olie op het Afrikaanse continent en de zesde grootste in de wereld. In juni produceerde het West-Afrikaanse land 2,5 miljoen vaten per dag. De Nigeriaanse ruwe olie wordt door raffinaderijen geprezen voor zijn lage sulfergraad waardoor een hoge marge aan benzine kan onttrokken worden.

Het mislukken van de vredestop in Rome bevestigt dat een staakt-het-vuren in het gewapend conflict tussen Israel en Hezbollah nog niet aan de orde is. Een escalatie van het conflict naar andere (olie)landen in de regio blijft de markten zorgen baren. De Israelische minister van Olie heeft donderdag geprobeerd de markt te sussen door te verklaren dat Iran zijn olieproductie niet zal verminderen als Israel Syrie zou aanvallen. Ondertussen probeert de internationale gemeenschap Teheran er nog steeds toe te bewegen om zijn nucleaire onderzoeksprogramma stop te zetten.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud