Olieprijzen blijven dalen

(belga) - De olieprijzen bleven dinsdagochtend dalen op de elektronische markten, dankzij het afblazen van een algemene staking in Nigeria. Daarmee werd een dreiging weggenomen die zwaarder woog op de productie dan het nucleair akkoord met Iran of het er weer bovenop helpen van de olievoorraden in de Verenigde Staten.

Op de elektronische markt in New York is de prijs van een vat ruwe olie voor levering in december dinsdag rond 11.00 uur gezakt met 10 cent tot 46,77 dollar.

Op de Londense oliemarkt (IPE) daalde een vat Brent-olie voor levering in januari (nieuwe referentie) met 9 cent tot 42,95 dollar in de elektronische handel. Het contract voor levering in december is maandag afgesloten op 40,34 dollar.

'De annulatie van de algemene staking in Nigeria, die vandaag gepland was, en de beslissing van Iran om te stoppen met uraniumverrijking vanaf 22 november hebben de ongerustheid over eventuele bedreigingen van de wereldwijde oliebevoorrading doen afnemen', aldus analisten van het makelaarskantoor Sucden.

Andere geruststellende factoren op de oliemarkt: na de herverkiezing van Hugo Chavez in Venezuela is het risico verkleind dat de productie in dat land onderbroken zou worden. In Rusland heeft de regering beloofd dat het concern Joekos olie kan blijven exporteren, zelfs als de oliegroep failliet zou gaan. In de VS is de olieproductie weer sterk gestegen na de problemen die de orkaan Ivan midden september had veroorzaakt.

In die context hebben de speculanten zich teruggetrokken van de markt. Het aantal posities dat ze in handen hebben op de oliemarkt is vorige week gedaald naar het laagste niveau in meer dan een jaar.

De officiële prijs van een gemiddelde van zeven ruwe oliesoorten kostte maandag 36,11 dollar per vat, tegenover 36,96 vrijdag, aldus de OPEC, de organisatie van Olie-exporterende en -producerende landen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud