Advertentie

Olieprijzen breken opnieuw records

(belga) - De prijs van een vat ruwe olie heeft maandag in New York een absolute recordprijs van 53,67 dollar bereikt. In Londen brak de prijs voor een vat Noordzee-olie dan weer voor het eerst door de symbolische grens van 50 dollar. De sociale onrust in Noorwegen, de spanningen in Nigeria en nieuwe verwikkelingen in de affaire rond de Russische olieproducent, Yukos, houden de prijzen hoog.

In Londen gaat het gaat om een nieuw absoluut record sinds het begin van de beursnotering van de olie in Londen in 1988.

'Het is vooral de ongerustheid over de sociale onrusten in Noorwegen en Nigeria die de actualiteit op korte termijn domineren', stelt Frédéric Lasserre, analist bij Société Générale. 'In de twee gevallen gaat het om producenten van olie die vandaag de dag het meest gevraagd wordt en daarom hebben de recente ontwikkelingen zo een grote invloed op de olieprijzen'.

'In Noorwegen heeft men sinds het begin van de onrust in juli al 100.000 vaten per dag productie verloren en nog eens 100.000 vaten per dag komen niet aan omwille van de staking', aldus Lasserre nog.

Een groot sociaal conflict heeft de Noorse oliesector al sinds begin juli in haar macht. Noorwegen is de derde grootste producent ter wereld van ruwe olie en produceert per dag ongeveer 3 miljoen vaten olie. De 200 Noorse offshore-arbeiders staken momenteel omdat ze een verbetering van hun arbeidsomstandigheden willen.

In Nigeria wordt gestaakt omwille van de regeringsbeslissing om de olieprijzen op te trekken. Door deze nieuwe staking, de tweede in zes maanden tijd, wordt gevreesd dat de olieproductie van Nigeria, de zesde grootste uitvoerder ter wereld met 2,5 miljoen vaten per dag, zal worden onderbroken.

Ook de plannen van de Venezolaanse overheid om de exploratiekosten voor buitenlandse oliemaatschappijen fors te verhogen stuwde de prijzen omhoog. Bovendien eiste een Russische rechtbank in Moskou één miljard dollar achterstallige belastingen van de Russische oliegigant, Yukos. Gevreesd wordt dat Yukos daardoor de productie moet stilleggen.

Foto: epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud