Olieprijzen stijgen fors na stakingsdreiging Nigeria

(tijd/belga) - De prijs van een vat ruwe olie is maandag zowel in Londen als in New York opnieuw gestegen. De prijsstijging is het gevolg van een dreiging met algemene staking in de Nigeriaanse oliesector. Ook de presidents- en parlementsverkiezingen in de VS zorgen voor nervositeit.

De Nigeriaanse politie patrouilleert door de straten van de stad Lagos tijdens de vorige staking in de oliesector midden oktober. (foto: epa)

In Londen kostte een vat ruwe olie voor levering in december rond 14.00 uur 42 dollarcent meer dan vrijdagavond. Voor een vat werd 49,90 dollar betaald. In New York steeg de prijs onmiddellijk na de opening van de markt met 64 dollarcent tot 52,40 dollar.

Belangrijkste reden voor de prijsstijging is een aangekondigde staking in Nigeria. Uit protest tegen de hoge brandstofprijzen kondigde Adams Oshiomhole, de baas van de grootste Nigeriaanse vakbond NLC, zondag een algemene staking van onbepaalde duur aan. De staking zou op 16 november van start gaan en Oshiomhole dreigde ermee de olieproductie van het land lam te leggen.

De vakbonden staakten midden oktober al eens vier dagen. Die actie leidde tot onderhandelingen met de regering, maar de gesprekken zijn volgens Oshiomhole in een impasse beland.

Nigeria exporteert 2,5 miljoen vaten olie per dag. Het land geldt als de zesde grootste olieproducent ter wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud