Oliereserves België te klein

©BLOOMBERG NEWS

Ons land bezit onvoldoende strategische olievoorraden in geval van een crisis. Voor diesel, stookolie en kerosine is er een tekort van ruim 70 procent. Dat staat te lezen in een verslag van petroleumagentschap Apetra.

(belga) - De overheidsinstelling wijt het grote tekort aan de speculatie op de internationale oliemarkt en de 'gekke prijzen' die daar gevraagd worden. Sommige prijzen liggen 2 tot 2,5 keer hoger dan de bedragen die Apetra met zijn budget kan betalen. Het aanbod vanuit binnen- en buitenland is ontoereikend om de voorraadplicht te vervullen, schrijft de instelling in haar verslag. De Morgen kon het verslag van Apetra inkijken.

Ons land is verplicht om een strategische olievoorraad te bezitten voor een periode van 90 dagen. Apetra moet reserves opbouwen voor ongeveer 80 dagen, de rest wordt ingevuld door de oliesector.

Voor benzine en zware stookolie zijn de stocks voldoende. Maar voor diesel, stookolie en kerosine is er een groot probleem.

De Tijd schreef eerder al dat de Belgische strategische oliereservers de jongste tijd flink geslonken zijn. Het reserveprobleem komt op een moment van historisch hoge olieprijzen op de internationale markten. Op 3 januari bereikte de Londense Brent-olie een record van meer dan 98 dollar per vat. Ondertussen schommelt de prijs rond de 90 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud