Advertentie

Ondernemers trekken sneller naar rechtbank voor betaling facturen (NSZ)

Vijfenzestig procent van de zelfstandigen trekt naar de rechtbank wanneer zij geconfronteerd worden met onbetaalde facturen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) afnam. Uit een gelijkaardig onderzoek van januari 2009 bleek dat slechts 47 procent juridische stappen zette bij wanbetalingen.


(belga) - "Het water staat tal van ondernemers nu meer dan ooit aan de lippen", stelt Christine Mattheeuws , voorzitter van het NSZ, vast. "Zij moeten wel naar de rechtbank trekken, willen ze niet in financiële moeilijkheden geraken."

Daar waar in januari 2009 slechts een kleine helft van de zelfstandigen naar de rechtbank trok, is dat aandeel in zes maanden tijd spectaculair toegenomen. Nu kiest 65 procent voor een juridische oplossing bij onbetaalde facturen. 23,5 procent doet dit ongeacht het bedrag van de factuur. 41,2 procent neemt juridische stappen wanneer het gaat om facturen van een zeker bedrag. "De economische crisis veroorzaakt een ravage bij heel wat ondernemers. Zij komen steeds moeilijker rond en deinzen er nu niet meer voor terug om de rechtbank in te schakelen bij onbetaalde facturen", aldus het NSZ.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat 36,5 procent van de facturen niet tijdig betaald wordt. Ten opzichte van januari 2009 gaat het om een stijging met 10 procent. Het reeds hoge cijfer (33 procent) uit januari is dus nog eens fiks toegenomen. Voor twee derde van de niet-betaalde facturen zijn bedrijven verantwoordelijk. De rest staat op het conto van de particulieren.

38,7 dagen

Het aantal dagen vertraging waarmee een factuur wordt betaald, bedraagt bij particulieren 38,7 dagen, goed voor een verdubbeling ten opzichte van januari 2009, en bij bedrijven 39,5 dagen, een status quo ten opzichte van januari 2009. Daarnaast valt ook op dat, wanneer zelfstandigen samenwerken met grote bedrijven, zij rekening moeten houden met langere betalingstermijnen. 35,7 procent van de ondervraagden geeft aan dat grote bedrijven hen hiertoe dwingen.

Hoewel de overheid beloofd heeft om voortaan een snellere betaler te zijn, is dit maar lichtjes verbeterd. De overheden die niet tijdig betalen, doen dit gemiddeld met 80,5 dagen vertraging. "Wij roepen de overheden nogmaals op om echt werk te maken van een correcte en tijdige betaling. De overheid brengt nu teveel ondernemingen in het gedrang", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

De organisatie roept nogmaals op om het betalingsbevel, een procedure waarbij schuldeisers makkelijker aan hun geld geraken door een eenzijdig verzoekschrift naar de rechter te sturen, in te voeren. Het is niet normaal dat ondernemers beter af zijn met een buitenlandse schuldenaar dan met een Belgische. Het betalingsbevel bestaat immers reeds voor grensoverschrijdende facturen. "Door het betalingsbevel niet in te voeren voor binnenlandse facturen creëer je discriminatie en strijdigheden met de Grondwet. Dat kan niet." Het betalingsbevel moet ervoor zorgen dat ondernemers tijdig hun centen zien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud