Ondernemersvertrouwen herstelt licht in maart

De maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, een maatstaf voor het ondernemersvertrouwen, is in maart licht verbeterd met drie indexpunten tot -28,6. Ook in januari was er al een licht herstel, gevolgd door een terugval in februari.

Ook voor de dienstverlening aan bedrijven, waarvan de resultaten tot dusver niet in de berekening van de indicator zijn opgenomen, was er eveneens een lichte stijging, van -28,2 tot -28,0.

Van de Cloot: 'Conjunctuur blijf hangen'

'De lichte verbetering van de indicator van het ondernemersvertrouwen kan geïnterpreteerd worden in de context van de enkele lichtpuntjes die er recent waren zoals een licht beursherstel en peptalk van centrale bankiers zoals Bernanke dat het ergste achter de rug zou zijn', stelt econoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera. 'Grosso modo zijn de cijfers louter een indicatie dat de conjunctuur momenteel blijft hangen in een zeer diep dal, van een werkelijk herstel is er dan ook hoegenaamd geen sprake. Voor ons land zijn de recente appreciatie van de euro (slecht nieuws voor de exportgerichte industrie) en de onheilstijdingen omtrent de begroting niet van aard om snel verbeteringen te verwachten.'

Industrie verrassend

Het herstel komt voor ING-econoom Philippe Ledent niet echt als een verrassing, na de beter dan verwachte PMI-cijfers in de voormiddag. De stijging van het ondernemersvertrouwen in de bouwsector wijt Ledent aan de BTW-verlaging in de sector, een deel van het relanceplan van de overheid. Het herstel in de industrie is dan weer wel onverwacht, gegeven de recente berichten over productieverlagingen en tijdelijke werkloosheid. De lichte verbetering tegenover februari wijt Ledent dan ook aan positieve exportcijfers.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud