Advertentie
Advertentie

Ook Parijs en Madrid maken reddingsplan bekend

©40

Na Duitsland hebben nu ook Frankrijk en Spanje bekendgemaakt tot welke hoogte ze garant zullen staan voor interbancaire leningen. Over dat principe werd zondag in Parijs een akkoord bereikt tijdens een top van de 15 landen van de Eurozone- de eerste top van de Eurozone ooit. Parijs stelt zich garant tot 320 miljard euro, Madrid tot 100 miljard euro.

(belga) - De maatregel moet de liquiditeitsproblemen van vele banken tegengaan. Door de huidige financiële crisis is het vertrouwen compleet verdwenen waardoor de banken zeer weigerachtig zijn om onderling geld te lenen.

De Franse Franse president Nicolas Sarkozy maakte maandag na een bijzondere ministerraad een reddingsplan ter waarde van 360 miljard euro bekend. De Franse overheid stelt zich garant tot 320 miljard euro aan onderlinge leningen voor de banken. Voor de borgstelling zal een nieuw overheidsagentschap opgericht worden, zo melde de Franse krant 'Le Monde' maandag eerder op de dag.

Naast de garantie van 300 miljard euro zal Parijs ook een nieuw overheidsvehikel oprichten dat participaties kan aangaan bij banken in nood. Hiervoor is 40 miljard euro beschikbaar, zo deelde Sarkozy nog mee. Het (zuivere) Franse overheidsluik van de herkapitalisatie van Dexia zal hier geparkeerd worden, schreef Le Monde maandag.

Spanje 

In Spanje kwam premier José Luis Zapatero maandag met een garantie van 100 miljard voor de interbancaire markt voor 2008 op de proppen. Madrid zal geen banken in nood helpen door nationalisering/herkapitalisatie. Daar is volgens de premier nu geen nood aan.
Maandag raakte eerder al het Duitse reddingsplan, goed voor 480 miljard euro, bekend. Duitsland zal zich garant stellen tot 400 miljard euro voor onderlinge leningen. Daar komt een fonds ter waarde van 80 miljard euro bij voor kapitaalinjecties. Zondag gaf Portugal al aan 20 miljard euro beschikbaar te stellen voor banken die hun betalingen niet meer kunnen aflossen.

In Groot-Brittannië maakte premier Gordon Brown maandag al bekend voor een totaal van 37 miljard pond (47 miljard euro) in de banken Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds TSB and HBOS te stappen. De voorbij dagen had Londen al aangegeven daarvoor maximaal 50 miljard pond (64 mijard euro) beschikbaar te stellen, naast een reddingsplan voor een totaal van 450 miljard pond (576 miljard euro). Daarvan is 250 miljard pond voor de garantiestelling op de onderlinge leningen en 200 miljard pond voor kortetermijnleningen via de centrale bank.

Ook de Italiaanse regering zou maandag nog een bedrag bekend maken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud