OPEC handhaven productiequota

(belga) - De olieministers van de Organisatie van Olieproducerende- en Exporterende Landen (OPEC) in Algiers overeengekomen om de productiequota van ruwe olie op hetzelfde niveau te houden. Dat is dinsdag gezegd door leden van de Libische delegatie.

De overeenkomst bleek al bij informele gesprekken tijdens de OPEC-vergadering in de Algerijnse hoofdstad. Het is nog altijd onduidelijk of er een plenaire vergadering komt. De Libische delegatie verklaarde dat de OPEC-leden het gevoel hebben dat de eventuele terugkeer op de markt van Iraakse olie geen effect heeft op de prijzen voor ruwe olie.

Maandag bepleitte de Algerijnse olieminister Chabib Khelil een verandering in de huidige productieplafond van de OPEC die 24,5 miljoen vaten per dag bedraagt. Omdat de OPEC geen quota aanhangt, was de productie opgelopen tot 1,6 miljoen vaten boven het afgesproken plafond, aldus Khelil.

De Nigeriaanse olieminister Edmund Maduabebe Daukoru verklaarde dan weer dat de OPEC-landen 'het bewijs moesten leveren van meer discipline'.

Ondanks de overproductie bleven de prijzen voor ruwe olie wel boven de OPEC-prijsmarge van 22 tot 28 dollar per vat. Dat zette de ministers onder druk om de quota voor het ogenblik onaangeroerd te laten.

De volgende bijeenkomst van de OPEC-ministers is in Wenen gepland op 31 maart. De analisten verwachten dat daar wel aan de productiequota wordt geraakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud