OPEC verlaagt olieproductie vanaf 1 november

©EPA

De Organisatie voor Olie-Exporterende Landen (OPEC) gaat de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag terugbrengen. Dat heeft de OPEC vrijdag besloten tijdens een spoedzitting in Wenen, die was georganiseerd om de sinds juli scherp gedaalde olieprijs te bespreken.

In een verklaring zegt de OPEC: 'De financiele crisis heeft een duidelijke impact op onze wereldeconomie. De vraag naar energie in het algemeen en die naar olie in het bijzonder is dalende.'

Volgens de OPEC heeft 'de olieprijs een dramatische terugval meegemaakt, ongekend in snelheid en grootte'. De organisatie stelt dat de terugval veel bestaande olieprojecten in gevaar brengt en dat andere projecten mogelijk worden uitgesteld of afgelast. Dit zou de oliewinning op de middellange termijn kunnen raken.

De OPEC verdedigt hun beslissing om midden in de financiele crisis de olieproductie te reduceren. De ministers van de OPEC gaven aan niet verantwoordelijk te zijn voor de huidige turbulente tijden. Zo zei olieminister Naimi: 'De OPEC heeft in niets bijgedragen aan de financiƫle crisis.'

Naimi verklaarde dat de OPEC niet heeft gediscussieerd over eventuele ingrepen bij een verdere prijsdaling. Wel zouden de landen voor alle opties openstaan tussen nu en de volgende OPEC-vergadering in december in Algerije.

De olieprijs is vrijdag verder gedaald. Rond 13.15 uur was de prijs met 3,33 dollar gezakt naar 64,51 dollar. De prijs kreeg geen positieve impuls van de productieverlaging omdat bezorgdheid over de economie en de aandelenmarkt overheerst. 'De reductie helpt de oliemarkt in 2009 in balans te brengen, maar zal op korte termijn waarschijnlijk niet genoeg zijn om de druk van de dalende aandelenmarkten te weerstaan', aldus Olivier Jakob, directeur van het Zwitserse adviesbureau Petromatrix.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud