OPEC verrast met verlaging olieproductie

(tijd-nieuwslijn/belga) - De Organisatie van Olie-exporterende landen (OPEC) heeft op een informele bijeenkomst in Wenen onverwacht beslist om de productiequota met 3,5 procent te verminderen. De olieprijs is fors gestegen na het bekendmaken van de beslissing.

De landen die deel uitmaken van de OPEC mogen samen nog 24,5 miljoen vaten olie oppompen. Dat zijn 900.000 vaten minder dan voorheen. Met de beslissing anticipeert de OPEC op de verwachte prijsdalingen.

De nieuwe quota treden vanaf 1 november in voege. In combinatie met de winterperiode, als door de koude ook de vraag naar brandstof toeneemt, leidt de productiedaling waarschijnlijk tot een prijsstijging van de ruwe olie.

Het besluit is een complete verrassing voor de oliemarkten. Die hadden gerekend op onveranderde productiequota. Na het besluit zijn de olieprijzen fors gestegen. Op de Londense oliemarkt steeg de prijs van ruwe Brent-olie voor levering in november met 1,16 dollar tot 26,68 dollar per vat.

Volgens waarnemers kan de prijsstijging op termijn wereldwijd gevolgen hebben voor de intrestvoeten. Op die manier kan het economisch herstel worden gehypothekeerd.

De voorbije maand zakte de prijs van ruwe OPEC-olie met 13% tot 25,14 dollar per vat. De OPEC streeft naar een prijsvork tussen de 22 en 28 dollar per vat ruwe olie.

Aan de vergadering van de OPEC nam voor het eerst sinds de val van Saddam Hoessein ook Irak deel. Het land maakte bekend dat het tegen maart volgend jaar opnieuw 2,8 miljoen vaten per dag zou oppompen, evenveel dan voor de oorlog. Die extra voorraad betekent een bijkomende zorg voor de OPEC.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud