Optimisme in bouw op hoogtepunt sinds 2001

In 2005 werden in België bijna 60.000 stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd, bijna 13 procent meer dan het jaar ervoor. Dat betekent voldoende werk voor de aannemers. Zij zijn dan ook het meest optimistisch gestemd sinds begin 2001, zo blijkt uit de driemaandelijkse conjunctuurbarometer van Bouwunie, die donderdag werd voorgesteld.

(tijd) De conjunctuurindex komt in juni 2006 uit op 102,8 punten, ten aanzien van 101,7 in maart. Het is van maart 2001 geleden dat de index nog zo hoog stond: toen haalde hij 103,2 punten.

Van de tweehonderd ondervraagde aannemers verklaarde 37 procent in juni beduidend meer werk te hebben dan in het kwartaal ervoor. Negentien procent verwacht ook dat het werkvolume tijdens de volgende maanden nog zal stijgen.

Met hun goedgevulde orderboekjes zijn de aannemers ook bereid mensen aan te werven: 20 procent deed dit al en nog eens 19 procent denkt eraan dit te doen. Het vinden van geschoolde bouwvakkers blijft echter het grootste probleem, zo geven de aannemers aan.

Winst afgeroomd

Het vele werk vertaalt zich ook niet helemaal in meer winst voor de bedrijven. Twee op de tien bedrijven spreekt van een verbetering van de rendabiliteit tijdens de voorbije maanden, maar 6 procent heeft een dalende winstmarge opgetekend. 'De prijzen die de aannemers aanrekenen zijn wel gestegen, maar de winst wordt afgeroomd door de stijgende prijzen van de bouwmaterialen en grondstoffen zoals brandstof', aldus Bouwunie.

De aannemers zijn ook niet helemaal tevreden met het aantal laattijdige betalingen (23 procent spreekt van een toename) en van de concurrentiedruk (die volgens 19 procent toegenomen is).

'De meeste klachten liggen wat lager dan anders, wat te verklaren valt door het vele werk', stelt Anja Larik van Bouwunie. 'Gedurende de tien jaar dat we de kwartaalenquête nu al houden, valt op dat als het werkvolume in positieve zin evolueert, ook de andere parameters dat doen. Dat wil niet zeggen dat er plots geen problemen meer zijn, maar wel dat ze dan als minder erg ervaren worden', besluit ze.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud