Orkaan Ivan duwt olieprijs naar recordhoogte

(tijd/belga) - De prijs voor een vat ruwe olie is donderdagnacht in New York afgeklokt op 52,67 dollar. In de loop van de dag werd voor het eerst het niveau van 53 dollar bereikt. Daarmee reageerde de markt op de productieverstoring in de Golf van Mexico als gevolg van de orkaan Ivan en op de dreiging van een staking in de Nigeriaanse oliesector.

De prijs voor een vat Brent-olie steeg donderdag op de Londense grondstoffenbeurs met 1,90 procent tot een record van 48,90 dollar. In de loop van de dag steeg de koers tot 49,20 dollar het vat.

De orkaan Ivan hield de voorbije weken in de Golf van Mexico veel erger huis dan gevreesd. Veertig boorplatforms zijn zwaar beschadigd, waardoor de olieproductie er 28 procent lager ligt dan normaal, meldde de US Minerals Management Service gisteren. Dat scheelt zo'n 500.000 vaten per dag.

In Nigeria dreigt de vakbond van de arbeiders uit de oliesector ermee vanaf zondag om middernacht het werk neer te leggen, als protest tegen de regering van president Olusegun Obasanjo. Volgens het persbureau AFP brak gisteren al een tweedaagse staking uit bij de oliemaatschappij Shell, tegen de reorganisatieplannen in de streek van de Nigerdelta.

Adjunct-directeur David Robinson van het onderzoeksdepartement van het Internationaal Monetair Fonds zei gisteren dat door de stijgende olieprijs de wereldwijde economische groei dit jaar beperkt blijft tot 4 procent. Pas op 29 september had het IMF nog een groei van 4,3 procent vooropgesteld. Als de olieprijs hoog blijft of nog stijgt, kan het herstel in de eurozone daar hinder van ondervinden, zei Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank op een persconferentie in Brussel. Er was dit jaar alleszins al een invloed op de inflatie, stelde Trichet, maar op langere termijn denkt hij dat de invloed beperkt zal zijn.

De tarieven voor olietankers stegen tot het hoogste peil in 30 jaar. De vrachtprijzen voor tankers van 2 miljoen vaten van het Midden-Oosten naar Azië zijn op minder dan een maand tijd ruim verdubbeld.

De grondstoffenprijzen noteren op het hoogste peil in ruim 20 jaar, blijkt uit de Reuters Commodity Research Bureau-index (CRB), waarin 17 futurescontracten op grondstoffen zijn opgenomen. De CRB-index sloot op 286,40 punten. Dat was het hoogste peil sinds mei 1981. Vooral de vraag uit China is verantwoordelijk voor de stijging.

In België steeg de prijs van huisbrandolie de voorbije maanden fors. De bestellingen van huisbrandolie bleven daardoor tijdens de zomer veelal uit, maar komen nu weer op gang. De bestellingen van huisbrandolie zijn veel kleiner dan de voorbije jaren, merken brandstoffenhandelaren op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud