Overaanbod appartementen is risico voor vastgoedmarkt

Er vormt zich een overaanbod op de appartementsmarkt, dat kan uitgroeien tot een "tijdbom" onder de vastgoedmarkt. Dat heeft het studie- en adviesbureau Stadim vrijdag gezegd bij de voorstelling van de Vastgoedgids 2007, die morgen/zaterdag als bijlage van De Tijd verschijnt.

(belga) In de sector van de appartementen groeit de kloof tussen het aantal vergunningen en het aantal opgestarte werven. Er werden in 2006 zowat 34.000 vergunningen afgeleverd, maar slechts 28.000 werven opgestart. Tegelijkertijd stagneerde het aantal verkochte appartementen in 2006, na een daling met 20 procent in 2005.

Het overaanbod wordt gecreƫerd door een overschot van nieuwe appartementen, waardoor oude moeilijker verkocht geraken. Bovendien verkiezen vele kopers voor ongeveer dezelfde prijs een kleine woning boven een appartement, legt Dieter Haerens van De Tijd uit.

"Het overaanbod aan appartementen leidt tot uitstel van projecten en zelfs stilstand van een aantal werven door gebrek aan voorverkoop", zegt Philippe Janssens, gedelegeerd bestuurder van Stadim. Er ontstaat ook prijsconcurrentie. Het gevolg daarvan is dat "de bouwers gaan inleveren op de kwaliteit om toch concurrentieel te zijn en de winstmarges te behouden", luidt het.

Dat kan gevolgen hebben voor de hele vastgoedmarkt: "Ironisch genoeg leidt deze opstapeling omwille van verzwakte winstmarges vaak tot duurdere prijzen voor de ruimere appartementen en voor bouwpercelen met een eengezinswoning als bestemming", zegt Stadim. Het bureau pleit voor meer aandacht voor en stimuleren van de markt van de eengezinswoningen.

Sinds eind 2003 worden meer appartementen opgetrokken dan eengezinswoningen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud