Overnamekoorts piekt ondanks rentevrees

De markt voor fusies en overnames stevent af op een record. In het eerste halfjaar werden wereldwijd 15.955 transacties aangekondigd ter waarde van 2.800 miljard dollar (2.000 miljard euro), meldt het studiebureau Dealogic.

Het bod van het 'Fortis-consortium' op ABN AMRO is de grootste aangekondigde deal

Dat is de helft meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Maar velen vrezen een afkoeling wegens de invloed van de stijgende rente.

2006 ging de geschiedenis in als het meest actieve jaar ooit voor fusies en overnames met 33.174 deals voor 3.900 miljard dollar. Dit jaar werden al voor bijna driekwart van dat bedrag transacties aangekondigd. De hoge activiteit is te danken aan een combinatie van factoren, waaronder de lage rente, de zoektocht naar schaalvergroting en de beschikbare cash. Dat overnemers over veel geld beschikken, komt tot uiting in de grootte van de deals. De gemiddelde transactiewaarde ligt dit jaar 62 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2006.

De waarde van de transacties groeit het sterkst in Europa (+75%). Het transactievolume is er nipt groter dan in Noord-Amerika. De grootste aangekondigde 'deal' is het bod van Fortis, RBS en Santander op ABN AMRO. Zolang het pleit om ABN AMRO niet beslecht is, houden de statistieken ook rekening met het Barclays-bod op de bankgroep.

Vanaf de zomer dreigt de overnamekoorts te zakken. De rentestijging maakt de financiering van overnames duurder en steeds meer bedrijven slagen er zelfs niet meer in geld aan te trekken met de uitgifte van aandelen of obligaties.

De daling van de koers van de private-equitygroep Blackstone onder de introductieprijs lijkt te bevestigen dat de markt de eerste tekenen van verzadiging toont. De zware problemen van twee hefboomfondsen van het beurshuis Bear Stearns rond onrendabele hypotheken manen de beleggers aan tot voorzichtigheid.

Dat uit zich ook in de beperktere interesse voor beursintroducties, zoals die van Carlyle Capital - een fonds dat belegt in hypotheekobligaties, van de vastgoedgroep Shurgard en van het vastgoedfonds Uni-Invest. Carlyle Capital stelde gisteren zijn beursgang uit en verlaagde de intekenprijs op de operatie. Shurgard en Uni-Invest bliezen hun beursintroductie zelfs af. MS/WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud