Particulier kan in maart intekenen op Arkimedes-fonds

(tijd) - In maart 2005 kunnen particulieren intekenen op het eerste Arkimedes-fonds. De Vlaamse regering zorgt voor een fiscale aftrek van 8,75 procent en een kapitaalgarantie van 90 tot 100 procent. Dat zegt Fientje Moerman (VLD), de Vlaamse minister van Economie, in een gesprek met De Tijd. Met het opgehaalde geld wil de Vlaamse regering het verstrekken van durfkapitaal aan de Vlaamse KMO's stimuleren.

Fientje Moerman (VLD), de Vlaamse minister van Economie. (foto: belga)

De Vlaamse regering werkt al enkele jaren aan de Arkimedes-regeling. Met die regeling wil ze het tekort aan durfkapitaal voor KMO's en startende ondernemingen opvangen. Dat tekort loopt volgens bepaalde simulaties op tot 60 tot 80 miljoen euro per jaar.

Vandaag keurt de Vlaamse regering de uitvoeringsbesluiten over Arkimedes goed. Daardoor kunnen particulieren vanaf eind februari of begin maart intekenen op het eerste Arkimedes-fonds. De overheid hoopt met dit fonds 75 miljoen euro op te halen. Tijdens de periode 2004-2009 wil ze 225 miljoen euro ophalen. Arkimedes moet over een periode van vijf jaar tot de financiering van 750 tot 1.125 starters en KMO's leiden.

In de praktijk kunnen particulieren intekenen op een aandelenemissie of een obligatie-uitgifte. Voor de belegging in aandelen krijgt de particulier een kapitaalgarantie van 90 procent en een belastingsvoordeel van 8,75 procent per jaar op het geïnvesteerde bedrag. Voor de investering in obligaties bestaat er een kapitaalgarantie van 100 procent en krijgt de belegger een marktconforme rentevoet. De kapitaalgarantie wordt verstrekt door de Vlaamse regering.

'De opgehaalde middelen worden gebruikt voor het nemen van participaties in en het verstrekken van leningen aan erkende investeringsvennootschappen (Arkiv's). Voor elke euro die zo'n vennootschap ontvangt van een Arkimedes-fonds, moet ze een euro aan eigen middelen neertellen', verduidelijkt Fientje Moerman. De maximale investering in een KMO mag niet groter zijn dan1 miljoen euro over een periode van een jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud