Passiviteit G7 doet euro nog stijgen tegenover dollar en yen

De euro heeft maandag een nieuw record gehaald tegenover de yen, en zijn recente hoogtepunten tegenover de dollar verbeterd. Dat is het gevolg van de passiviteit van de G7 omtrent de wisselkoers dit weekend.

(belga) De euro heeft nieuwe historische records gehaald tegenover de yen en Zwitserse frank en klom tot respectievelijk 162,43 yen en 1,6471 Zw. frank. De Europese valuta klom tot 1,3577 dollar, een niveau dat niet meer gehaald werd sinds 3 januari 2005, op minder dan een cent van zijn historische record (1,3666 dollar) van eind 2004.

De ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken van de landen van de G7 zijn dit weekend bijeengekomen in Washington. De discussies hadden weliswaar betrekking op de wisselkoersen, maar het officiële bericht bleef te voorzichtig om een effect te hebben op de markt. Het beperkte zich tot een herhaling dat "een excessieve vluchtigheid en buitensporige wisselvalligheid van de wisselkoersen onwenselijk zijn".

Er werd geen enkele expliciete verwijzing gegeven naar de zwakke yen, of naar de "carry trade" (goedkoop lenen om het uit te zetten tegen een hoger rendement) die aan de basis van de zwakke yen en Zwitserse frank ligt.

De dollar bleef defensief tegenover de euro. Met een stijging van 100 basispunten in een jaar tijd, zijn de Europese koersen van 2,75 naar 3,75 procent gestegen, terwijl de Amerikaanse koersen stagneerden op 5,25 procent.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud