Paul Krugman wint Nobelprijs economie

Foto AFP ©AFP

De Amerikaanse econoom, columnist en auteur Paul Krugman wint de Nobelprijs economie 2008. Dat maakte de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen vanmiddag bekend. Krugman krijgt de prijs voor zijn werk op het vlak van analyse van handelspatronen en locatie van de economische activiteit.

(belga) - De prijs, die officieel The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel heet, ging vorig jaar naar drie Amerikaanse economen: Leonid Hurwicz, Eric Maskin en Roger Myerson. De Nobelprijs Economie, de laatste van de Nobelprijzen die in 2008 uitgereikt wordt, is de "jongste" prijs en wordt sinds 1969 uitgereikt.

De Nobelprijs-bekendmaking 2008 begon vorige week maandag met de prijs voor de Geneeskunde die ging naar Harald zur Hausen, Françoise Barré-Sinoussi en Luc Montagnier. Dinsdag was de felbegeerde onderscheiding voor de Fysica weggelegd voor Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi en Toshihide Maskawa. Woensdag waren de winnaars van de prijs voor de Chemie Osamu Shimomura, Martin Chalfie en Roger Y. Tsien. Donderdag won de Fransman Jean-Marie Gustave Le Clézio de Nobelprijs voor de Literatuur en vrijdag werd de Fin Martti Ahtisaari onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

De plechtige uitreiking van de Nobelprijzen vindt plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in Stockholm. Dan ontvangen de laureaten van de Zweedse koning een gouden medaille, een diploma en een cheque van 10 miljoen Zweedse kronen (1,03 miljoen euro), die in elke categorie door drie winnaars verdeeld kan worden.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud