Platinumprijs op record

Platina heeft op de beurs in Londen dinsdag de snelste prijsstijging gekend in bijna twintig jaar. De waarde van het metaal sprong 11,7 procent hoger tot een recordhoogte van 1.400,50 dollar (ruim 1.000 euro) per ons.

(belga) Het is de eerste keer dat de prijs van het witgoud de grens van 1.400 dollar overschrijdt; het vorige record dateert van 12 mei en bedroeg 1.340 dollar per ons.

De prijsstijging heeft te maken met speculaties dat de vraag naar platina zal toenemen door de mogelijke lancering van een nieuw investeringsfonds (exchange trade fund) voor het metaal. Voor goud en zilver zijn dit jaar al dergelijke fondsen opgericht en telkens leidde dat tot een stijging van de vraag van beleggers en dus tot een ondersteuning van de koersen.

De speculatie zou de prijzen nog hoger kunnen stuwen, maar dat dreigt te leiden tot een versnelling van het proces waarbij platina vervangen wordt door minder dure metalen", aldus een analist van TheBullionDesk.com.

De koers van platina stijgt al enkele jaren (dit jaar al met 45 procent), onder invloed van de gestegen vraag naar edelmetalen als alternatieve investering en door strengere regels voor de uitstoot van voertuigen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud