Poolse centrale bank onzeker over toetreding eurozone in 2012

De voorzitter van de Poolse centrale bank NBP, Slawomir Skrzypek, heeft maandag zijn onzekerheid geuit over het doel van de liberale regering om tegen 2012 toe te treden tot de eurozone. Reden voor deze onzekerheid is de wereldwijde financiële crisis.

(belga) - 'De huidige situatie zorgt ervoor dat we de (voorziene) datum voor de toetreding tot de eurozone moeten herzien', verklaarde Skrzypek in een interview met de krant Rzeczpospolita.

Volgens de agenda die de voorbije week werd voorgesteld door minister van Financiën Jan Rostowski, kon Polen vanaf de eerste helft van 2009 toetreden tot het Europese wisselkoersmechanisme ERM II. Twee jaar later zou de Europese Commissie de toetreding tot de eurozone kunnen bevestigen en een definitieve wisselkoers vastleggen voor de zloty tegenover de euro.

'Ik ben ervan overtuigd dat we op 1 januari 2012 officieel zullen kunnen toetreden tot de eurozone', verklaarde Rostowski donderdag tijdens een toespraak in het parlement.

'Voldoen aan de criteria voor de stabiliteit van het geld van ERM II, in een periode van instabiliteit, kan zich voor Polen vertalen in bijkomstige en nutteloze kosten en risico's', legde Skrzypek uit.

Volgens de voorzitter van de NBP, moeten de voornaamste politieke machten een akkoord sluiten over de gewenste datum voor de overgang naar de euro, alvorens toe te treden tot het ERM II-mechanisme. Hij raadt aan om alle noodzakelijke wetgevende amendementen eerst te aanvaarden, vooral een lichte wijziging van de Grondwet, alvorens toe te treden tot ERM II.

De zaak is ingewikkeld geworden omdat de conservatie PiS-partij van de broers Kaczynski gekant is tegen een toetreding tot de eurozone vanaf 2012. De steun van de conservatieven is nodig om de Grondwet te wijzigen. Slawowir Skrzypek staat bekend als een goede vriend van de broers Kaczynski.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud