Prijs van ruwe olie zakt in VS onder 50 dollar

(tijd-nieuwslijn) - In de Verenigde Staten is de prijs voor een vat ruwe olie maandag onder de 50 dollar gezakt. In New York zakte de prijs van een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange voor levering in december even zelfs met 4,4 procent tot een laagste peil van 49,40 dollar. Op het einde van de sessie kwam er een gedeeltelijk herstel, waardoor uiteindelijk 3,15 procent lager werd afgesloten op 50,13 dollar.

Op een week tijd is de prijs van ruwe olie in New York met 10 procent gedaald. Vorige maandag werd nog een absoluut record bereikt van 55,67 dollar per vat.

Als reden voor de forse prijsdaling van vandaag werden diverse oorzaken aangegeven. Handelaren verklaarden de daling onder meer door te wijzen op de olieproductie in Irak, die zich momenteel op het hoogste niveau bevindt sinds het uitbreken van de oorlog. Daarnaast waren er berichten dat de Nigeriaanse werknemers in de oliesector toch niet willen staken.

Een andere verklaring was dat de Amerikaanse regering zou hebben verklaard dat de stookolievoorraden in de Verenigde Staten groot genoeg zijn om de winter door te komen. De afgelopen weken zorgde daling van de stookolievoorraden voor de nodige onrust op de energiemarkt. Vorige week verklaarde ook de OPEC al dat er voldoende capaciteit is om de winter mee door te kunnen komen.

Tenslotte zei een andere handelaar dat de markt zich mogelijk klaarmaakt voor een overwinning van John Kerry bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Kerry zou bereid zijn sneller de strategische oliereserves van de Verenigde Staten aan te spreken om zo de prijzen te doen dalen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud