Prijzen in België stijgen dubbel zo snel als in buurlanden

De prijzen van bewerkte levensmiddelen zijn het afgelopen jaar ruim dubbel zo snel gestegen als in onze buurlanden. Dat is volgens het Prijsobservatorium, dat woensdag zijn eerste jaarverslag publiceert, zorgwekkend. De evolutie tast de concurrentiekracht aan, zo blijkt uit het verslag dat De Morgen kon inkijken.

(belga) - Bewerkte levensmiddelen stegen vorig jaar beduidend sneller in prijs dan in Duitsland, Frankrijk en Nederland. In België gingen ze gemiddeld met 1,4 procent omhoog tegen 0,6 procent in onze buurlanden.

Het Prijsobservatorium onderzocht onder meer de prijsbewegingen van melk, boter, spaghetti en brood en stelde vast dat producenten hun prijzen snel hebben aangepast toen de grondstoffen stegen, maar dat eenmaal die basisproducten weer daalden, de prijzen niet of minder snel werden bijgesteld.

Het Prijsobservatorium maakt zich zorgen, want naast levensmiddelen is ook de kost van diensten en industriële goederen sneller gestegen dan in de buurlanden, en dat in een land dat de automatische prijsindexatie toepast. De dienst waarschuwt voor een verlies aan concurrentiekracht. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud