Proglio vervangt Gadonneix aan top EDF

Aftredend EDF-topman Pierre Gadonneix. ©BLOOMBERG NEWS

Henri Proglio volgt Pierre Gadonneix op aan het hoofd van de Franse energiegroep EDF. Dat besliste de raad van bestuur van Electricité de France zondagavond.

(tijd) - De benoeming van Proglio komt niet als een verrassing. Zijn naam circuleerde al dagen. Henri Proglio was tot nu toe de topman van Veolia Environnement.

Proglio volgt de 66-jarige Pierre Gadonneix op. Die stond sinds 2004 aan het hoofd van het beursgenoteerde staatsbedrijf. Zijn mandaat loopt op 22 november af.

Henri Proglio is sinds 2004 bestuurder bij EDF.

Industrieel

De Franse regering ziet in hem 'een industrieel die al een grote groep heeft geleid'. Ze beklemtoont dat het niet om een politieke benoeming gaat.

Volgens de Franse premier, François Fillon, moet het Franse elektriciteitsbedrijf in de toekomst aan drie belangrijke doelstellingen voldoen: het moet efficiënter van zijn nucleair park gebruikmaken, het aanbod voor de consument moet verbeteren en zijn internationale activiteiten moeten gestroomlijnd worden.

Nieuwe etappe

'Voor deze nieuwe etappe denken we dat het nodig is om het management van het bedrijf te vernieuwen', zei de Franse premier zondag in de krant Journal du Dimanche. Hij had wel lovende woorden voor Gadonneix, 'die erin geslaagd is het bedrijf met succes en zonder problemen te transformeren'.

EDF is in België actief als meerderheidsaandeelhouder van SPE (Luminus).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud