Qatar stoot Indonesië van troon als belangrijkste LNG-leverancier

Qatar is het afgelopen jaar de belangrijkste leverancier van vloeibaar aardgas (LNG) geworden ter wereld. De voorbije drie decennia werd die plaats nog ingenomen door Indonesië. De markt van LNG is in volle expansie en wordt geschat op 60 miljard dollar per jaar.

(belga) Dit jaar zou Qatar naar schatting 25 à 26 miljoen ton LNG hebben verscheept. In Indonesië gaat het om zo'n 22,6 miljoen ton in 2006. Ook de Maleisische output zou op het niveau van Indonesië staan.

Qatar schuift zo in amper tien jaar tijd op van beginneling naar de eerste plaats. De staat in het Midden-Oosten maakte de voorbije jaren onder meer gebruik van de kennis van Exxon Mobil om de gasvelden in het noorden te ontwikkelen. Die zijn naar schatting de grootste in de wereld.

Indonesië, waar de LNG-leveringen in 1999 op hun hoogtepunt waren, had het voorbije jaar te kampen met bureaucratische problemen die de investeringen in de al verouderende gasvelden bemoeilijkten. Verwacht wordt dat Qatar tegen 2012 al 30 procent marktaandeel in de LNG-markt zal bezitten.

België is een pionier inzake vloeibaar aardgas. Al eind jaren zeventig werd in Zeebrugge een terminal gebouwd voor de opslag van LNG afkomstig uit Algerije. Vanuit die terminal loopt ook een ondergrondse pijpleiding naar Noorwegen en Groot-Brittannië, waardoor Zeebrugge is uitgegroeid tot een aardgasknooppunt in West-Europa. De capaciteit van de terminal zal in de toekomst worden verdubbeld. Er zijn langlopende contracten afgesloten met Qatar voor de levering van LNG aan Zeebrugge.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud