Quaden wil basisrente geleidelijk verhogen

(tijd) - Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank van België en bestuurder bij de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat de rentevoet in de eurozone geleidelijk moet worden opgetrokken om de inflatie het hoofd te bieden. Daarmee zit Quaden niet helemaal op dezelfde lijn als ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet. Die liet eerder doorschemeren dat er ook in mei geen renteverhoging komt.

'De ECB moet haar monetaire beleid in evenwicht brengen zonder de economische groei te ondermijnen', zei Quaden (foto Belga) in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen in de marge van Ecofin, de vergadering van de 25 ministers van Financiën van de Europese Unie. De ECB besloot vorige week de basisrente niet te verhogen en houdt minstens tot in mei vast aan een rentevoet van 2,5 procent. Die monetaire politiek druiste in tegen de verwachtingen van investeerders.

'Als men rekening houdt met de grotere economische groei enerzijds en met het hogere risico op inflatie anderzijds moeten we onze monetaire politiek durven herbekijken', stelt Quaden nu. 'We deden de juiste stappen in het verleden en zullen dat ook in de toekomst moeten doen om de prijsstabiliteit te garanderen', reageerde ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet.

De ECB verwacht dat de inflatie in de eurozone dit jaar gemiddeld 2,2 procent bedraagt, meer dan aanvankelijk was verwacht. De groei wordt geraamd op 2,1 procent in 2006 tegenover 1,3 procent in 2005.

De ECB wil de economie in de landen van de eurozone de tijd geven voldoende aan te sterken. De werkloosheid en de stijgende energieprijzen wegen op de consumentenuitgaven. Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier en minister van Financiën, vindt dat de beslissing van vorige week om de basisrente te handhaven getuigt van 'gezond verstand'.

De 25 ministers van Financiën van de Europese Unie drongen gisteren ook aan op een geleidelijke revaluatie van de Chinese munt, de yuan. Een duurdere yuan, en dus een duurdere Chinese export, moeten de handelsonevenwichten tussen vooral China en de VS terugdringen. CP/EC

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud