Advertentie

Recordkrimp voor economie OESO-zone

Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO

De economie van de landen in de OESO-zone is in het eerste kwartaal met 2,1 procent gekrompen tegenover het vierde kwartaal van 2008. Dat is de grootste daling sinds de metingen in 1960 begonnen. Dat blijkt uit een eerste raming die de OESO maandag bekendmaakte.

(tijd) - In het vierde kwartaal van 2008 kromp de economie in de OESO-landen gemiddeld 2,0 procent. De nog forsere inkrimping van de economie in het eerste kwartaal is voor een groot deel toe te schrijven aan de zware economische crisis in de eurozone en in Japan.

In Japan, dat erg afhankelijk is van de export, kromp de economie over de eerste drie maanden van 2009 met 4,0 procent. De eurozone kende een krimp van 2,5 procent tegenover het vierde kwartaal. Vooral Duitsland, eveneens erg exportgevoelig, kreeg het zwaar te verduren: de economie kromp er 3,8 procent in het eerste kwartaal.

In de Verenigde Staten hield de economie ondanks de kredietcrisis en de diepe malaise op de vastgoedmarkt beter stand. Het bbp kromp er in het eerste kwartaal 1,6 procent, even veel als in het vierde kwartaal van 2008.

Angel Gurria, de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zei vorige week vrijdag op een conferentie in Madrid dat de wereldeconomie nog dit jaar kan beginnen herstellen. Volgens Gurria zijn er bemoedigende tekenen vanuit de economie die erop wijzen dat het ergste achter de rug is. 'Het herstel zal wel zeer traag verlopen', waarschuwde de topman van de OESO.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud