Reddingsplan Paulson verworpen

Capitol Hill ©AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het reddingsplan van de minister van Financiën Henry Paulson verworpen. In New York doken de beurzen fors in het rood. De Dow zakte bijna 7 procent. In een reactie zei Paulson dat er zo snel mogelijk een alternatief reddingsplan dient uitgedokterd.

(tijd) - Er waren 228 nee-stemmers en 205 ja-stemmers. Twee op drie leden van de Republikeinse partij waren tegen het reddingsplan gekant.

De brede S&P 500 verloor maandag 8,8 procent, de grootste daling sinds 26 oktober 1987. Eerder had president Bush gezegd dat een goedkeuring nodig was om een 'langdurige en pijnlijke recessie' te vermijden.

Het plan van Paulson bestond erin om 700 miljard dollar belastingsgeld te investeren in de stabilisatie van het financiële systeem. Op die manier zou Paulson over heel wat bevoegdheden beschikken om rommelactiva van financiële instellingen over te nemen. Dat moest leiden tot een terugkeer van het vertrouwen op de markten.

Toch reddingsplan nodig

De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson benadrukte maandag dat de Verenigde Staten "zo snel mogelijk" een reddingsplan voor het financiële systeem op poten moeten zetten. "Ik blijf met de leiders van het Congres samenzitten om een manier te vinden om uit het slop te geraken", verklaarde Paulson aan de journalisten bij het verlaten van het Witte Huis.

Hij is naar eigen zeer teleurgesteld dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn plan voor de injectie van 700 miljard dollar in de banksector maandag heeft verworpen.

McCain en Obama

 De Republikeinse presidentskandidaat John McCain liet maandag weten dat hij "iedereen rond de onderhandelingstafel wil". Hij zei op een persconferentie in Des Moines (Iowa) dat hij daarbij een "constructieve rol" wil spelen. "Ik roep het Congres op onmiddellijk verder te werken aan een uitweg voor deze crisis", aldus McCain.

Voor de Democratische presidentskandidaat Barack Obama moeten Democraten en Republikeinen in het Congres samenwerken om de financiële sector te redden en om "een economische ramp" te voorkomen. Dat liet Obama's campagneploeg maandag weten in een verklaring. De mislukking in het Huis van Afgevaardigden toont aan waarom de Amerikaanse kiezers "een afkeer hebben" van de top in Washington, aldus woordvoerder Bill Burton.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud