Advertentie

Russische beurs opnieuw in berenmarkt

De Russische Micex-aandelenindex zakte sinds 1 juni met meer dan 20 procent. Daarmee is Micex de eerste index wereldwijd die opnieuw in een berenmarkt terechtkomt.

(tijd) - De Micex-index had er een indrukwekkende klim opzitten. Wie op 1 januari een mandje Micex-aandelen kocht en die op 1 juni terug verkocht, verdubbelde zijn inleg. De index piekte op 1 juni op 1.206,20 punten maar sindsdien ging het bergaf.

Maandag kreeg de index een klap van meer dan 7 procent tot 937,98 punten waardoor de Micex nu al 22 procent onder zijn piekniveau noteert. Men spreekt over een berenmarkt in geval van een daling van 20 procent of meer.

De Russische economie staat er niet goed voor.  De Wereldbank voorspelt dat die dit jaar met 7,5 procent zal krimpen. In maart sprak de Wereldbank nog over een terugval van 4,5 procent. In het eerste kwartaal daalde het bbp van Rusland met 9,8 procent. Reden? De dalende industriële productie, de stijgende werkloosheid, de dalende consumptie en het gebrek aan kapitaal en financiering.

Wat nog meespeelt in de grote beursdaling in Rusland is de terugval van de roebel tegenover de dollar en de terugval van de olieprijs. 

Na Rusland, zit de Kroatische beurs het dichtst bij een berenmarkt. De Crobex-index verloor al 15 procent sinds zijn piek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud