Russische roebel glijdt verder weg

©EPA

De Russische centrale bank versoepelt de band van de roebel met een korf buitenlandse munten. Die beslissing opende de deur voor de vierde devaluatie van de Russische munt op minder dan een maand tijd.

(tijd) - De centrale bank verruimde vrijdag de schommelingsmarge van de roebel tegenover een muntkorf, bestaande uit 0,55 dollar en 0,45 euro, met 1 procent in beide richtingen. Het is de vierde keer sinds 11 november dat Rusland de handelsband voor de nationale munt breder maakt. De roebel staat onder druk door de dalende olieprijs. Olie is een belangrijk exportproduct voor Rusland.

Muntkorf

De roebel gleed 0,9 procent verder weg tegenover de euro tot 35,76 roebel per euro of 1,1 procent tegenover de dollar tot 28,22 roebel per dollar. 'De geleidelijke versoepeling doet vermoeden dat er nog meer afwaarderingen volgen', zegt Tatiana Orlova, een analiste van ING Groep in Moskou. 'Bedrijven en individuen ruilen alvast alle extra roebels in voor buitenlandse munten.' Orlova voorspelt tegen eind 2009 een verzwakking tegenover de muntkorf van 20 procent voor de roebel.'

Buitenlandse reserves

De Russische eerste minister Vladimir Poetin verklaarde eind vorige week dat Rusland zijn 454,9 miljard dollar reserves zou inzetten om 'scherpe schommelingen van de roebel te vermijden'. De buitenlandse deviezen en goudreserves namen vorige week voor het eerst in twee maanden opnieuw toe. Sinds vorige maand verhoogde de Russische centrale bank twee keer de rente om de munt te ondersteunen. Om de val van de roebel met 17 procent sinds augustus een halt toe te roepen, soupeerde Rusland ook al 143 miljard dollar van de buitenlandse reserves op.

Voor een begroting in evenwicht in 2009 rekent Rusland op een gemiddelde prijs voor een vat olie van 70 dollar. Ruwe olie uit de Oeral dook vorige week 20 procent lager en noteert voorlopig onder 40 dollar per vat.

IDW

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud