S&P verlaagt rating Ierland

De Ierse premier Brian Cowen - Foto Reuters ©REUTERS

Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van Ierland met een trapje verlaagd van AAA tot AA+. Dat maakte het ratingbureau maandag bekend. Aan de nieuwe rating hangt de zogenaamde 'negative outlook' vast. Dat zet de deur op een kier voor een verdere ratingverlaging in de toekomst.

(tijd) - S&P maakt zich zorgen over het grote begrotingstekort waar de Ieren tegenaan kijken. 'De verslechtering van de Ierse overheidsfinancien zal wellicht een aantal jaren in beslag nemen om recht te zetten', zeggen analisten Trevor Cullinan en Frank Gill in hun rapport. De Europese Commissie voorspelde in januari dat het Ierse begrotingstekort kan oplopen tot 11 procent van het bruto binnenlands product, bijna vier keer de norm die gehanteerd wordt binnen de Europese Unie.

Vorige week zei de Ierse premier Brian Cowen aan het parlement dat hij het begrotingstekort 'zo dicht mogelijk' bij de nagestreefde 9,5 procent probeert te houden. Daarmee gaf hij aan dat dat mogelijk een heikele opdracht wordt.

Vooruitzichten

Aan de ratingverlaging hangen negatieve vooruitzichten vast, de zogenaamde 'negative outlook'. 'De rating van Ierland kan opnieuw verlaagd worden als de Ierse overheidsfinancien nog substantieel meer verzwakken dan onze huidige vooruitzichten', aldus nog de analisten.

Ierland is al het vierde land uit de eurozone dat dit jaar een ratingverlaging van S&P te verwerken krijgt. Eerder viel Spanje, Portugal en Griekenland die bedenkelijke eer te beurt. Een lagere rating maakt het duurder voor overheden om te lenen op de internationale markten.

Noodbegroting

Economen reageren ietwat verrast op de ratingverlaging, omdat de Ierse regering op 7 april een noodbegroting zou aankondigen met maatregelen om het oplopende deficit in te perken. 'S&P heeft er geen vertrouwen in dat de budgettaire maatregelen voldoende zullen zijn', zei een econoom van Societe Generale aan het persagentschap Reuters.

De economische toestand in Ierland is onder meer van belang voor de Belgische bank-verzekeraar KBC. KBC heeft in Ierland een hypotheekportefeuille van 13,6 miljard euro uitstaan.

PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud