Advertentie

Sarkozy en Merkel spreken stoere taal

Foto Reuters ©REUTERS

Woensdagavond is de G20-top in Londen officieel van start gegaan met een diner van de staatshoofden in Downing Street 10, de residentie van de Britse premier Gordon Brown. Aan de vooravond van de vergaderingen spraken Angela Merkel en Nicolas Sarkozy alvast andere taal dan Barack Obama.

Sarkozy rolt spierballen

'Vertrouwen en bezorgdheid'

Sarkozy krijgt steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel: 'Ik vertrek naar Londen met een mengeling van vertrouwen en bezorgdheid', verklaarde Merkel. 'Gaan we de situatie ernstig nemen en echt reageren of proberen om de zaken te verdringen?' Duitsland wil concrete maatregelen, waarop niet kan worden teruggekomen. 'De situatie is extreem moeilijk en we mogen ons hoofd niet in het zand steken', aldus Merkel. 'Na deze top mag er geen enkel financieel product of financiële instelling meer bestaan waarop geen controle wordt uitgeoefend.'

De Japanse premier Taro Aso laat woensdag in een interview met Financial Times een ander geluid horen. Aso verklaart dat Duitsland het belang van nieuwe budgettaire uitgaven voor economisch herstel onderschat.
Financial Fool's Day

Tijdens de top is de Britse hoofdstad het toneel van felle protesten. Woensdag waren er al talrijke acties zakten duizenden manifestanten  naar Londen af. Donderdag gaat het protest voort. Op vele plaatsen zijn ramen dichtgespijkerd en monumenten afgeschermd. De werknemers van de City, het financiële hart van Londen, kregen de suggestie om voor een keer niet in pak en das te gaan werken om niet de aandacht van de manifestanten, die spreken van 'Financial Fool's Day' in plaats van 'April Fool's Day', te trekken.

Woensdagnamiddag liepen de protesten al even uit de hand. De 4.000 demonstranten die vanuit verschillende stations het plein voor de Bank of England benaderden, vielen een vestiging van Royal Bank of Scotland aan. Ze vernielden de ramen en drongen het gebouw binnen. RBS was een van de banken die door de Britse overheid moest gered worden. Nadien wekte het jaarlijks pensioen van ex-CEO Fred Goodwin van 703.000 pond heel wat wrevel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud