Saudi-Arabië waarschuwt voor nieuwe recordprijs

Op de vergadering van de energieministers van de G8 heeft Saudi-Arabië gewaarschuwd dat de olieprijs een nieuwe piek kan bereiken binnen twee à drie jaar. De Saudische minister Ali al-Naimi verwijst naar de terugvallende investeringen in capaciteit om zijn stelling te ondersteunen.

(tijd) - De ministers van de G8 ontmoetten elkaar zondag en maandag in Rome om te spreken over het energiebeleid en de aanpak van klimaatproblemen. Volgens al-Naimi is de huidige olieprijs van om en bij de 60 dollar per vat een gevolg van de crisis, eerder dan een indicator voor de toekomst.

'We verkiezen ons te concentreren op de lange termijn, in plaats van ons te laten leiden door de korte termijn volatiliteit van de markt', zei al-Naimi in een toespraak. 'Indien we stoppen met investeren in capaciteit, zullen we over twee à drie jaar een gelijkaardige of ergere prijsopstoot zien dan in 2008.' Toen piekte de olie op iets minder dan 150 dollar per vat.

De lage olieprijs van de voorbije maanden, gecombineerd met de dalende vraag schrikt investeerders af. Ook het energiebeleid van veel landen, dat meer en meer gericht wordt op alternatieve energiebronnen, is mede verantwoordelijk voor de lage appetijt bij investeerders. Volgens het International Energy Agency (IEA) zullen de investeringen in 2009 terugvallen met 21 procent.

De zorg van Saudi Arabië werd bijgetreden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat op lange termijn forse prijsopstoten ziet.

Het wordt uitkijken naar de vergadering die de Vereniging van Olie exporterende Landen (OPEC) donderdag heeft gepland. Er wordt verwacht dat de OPEC dezelfde koers blijft varen, nadat onder andere Algerije zei geen productieknip te verwachten. Consumentgerichte economiën, zoals de Verenigde Staten, hebben bij de OPEC alvast aangedrongen op prijsstabiliteit, om het economisch herstel te versnellen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud