Advertentie

Schatkist slaat munt uit hogere beurstaks

Beleggers betaalden tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar al 123,5 miljoen euro beurstaks bij de aan- of verkoop van aandelen of beleggingsfondsen. Dat is ruim het dubbele in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een en ander is het gevolg van de verhoging van de heffing bij de verkoop van kapitalisatiefondsen van 0,5 naar 1,1 procent. Ook de hogere activiteit op de Brusselse beurs speelt een rol.

(tijd) De regering-Verhofstadt besliste vorig jaar in oktober bij de begrotingsopmaak voor 2006 dat houders van kapitalisatiefondsen met minstens 40 procent obligaties vanaf dit jaar 15 procent roerende voorheffing betalen op de renteopbrengst. Dat geldt enkel voor de fondsen met een Europees paspoort.

Om er zeker van te zijn dat de maatregel dit jaar voldoende zou opbrengen, betalen beleggers vanaf dit jaar een hogere beurstaks (1,1 in plaats van 0,5 procent) bij de verkoop van hun fondsen. Wie tijdens de eerste twee maanden van dit jaar zijn kapitalisatiefonds verkocht en overstapte naar een distributiefonds - dat, in tegenstelling tot een kapitalisatiefonds, jaarlijks de opbrengst uitkeert - genoot van een fiscaal gunstregime. Hij betaalde de hogere beurstaks van 1,1 procent bij de verkoop, maar kon die taks recupereren bij de fiscus.

Sinds begin maart geldt dat fiscaal gunstregime niet meer. Elke belegger die zijn kapitalisatiefonds verkoopt, betaalt 1,1 procent beurstaks. Dat bracht de schatkist al heel wat geld op. Dat blijkt ook uit de cijfers over de eerste vijf maanden van dit jaar. Over die periode betaalden beleggers 123,5 miljoen euro beurstaks. Dat is 67,5 miljoen euro meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Transacties

Dat heeft niet alleen te maken met de verhoogde beurstaks bij de verkoop van kapitalisatiefondsen. Ook het hogere aantal transacties op de Brusselse beurs in de eerste vijf maanden van dit jaar had een impact. Dit jaar steeg het aantal transacties met de helft. Bij de aan- en verkoop van aandelen betaalt de belegger een beurstaks van 0,17 procent.

De federale regering heeft de mogelijkheid open gelaten de fondsenheffing uit te breiden naar andere fondsen als zou blijken dat de maatregel onvoldoende opbrengt. Paars verwacht een opbrengst van 235 miljoen euro. Het kabinet van minister van Financiën, Didier Reynders (MR), verwacht dat de huidige trend doorzet. Een uitbreiding van de heffing naar andere fondsen is dus wellicht niet aan de orde.

PBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud