'SEC komt met strengere regels voor weekend'

De Amerikaanse beurswaakhond SEC kondigt voor het einde van de week maatregelen aan om frauduleuze speculatie tegen grote financiële instellingen harder aan te pakken.

(belga) - Dat vernam het persagentschap Reuters van een bron vertrouwd met de materie. Aanleiding is de aanvraag voor een gerechtelijk akkoord van de zakenbank Lehman Brothers in de VS.

De Securities and Exchange Commission (SEC) wil met de nieuwe maatregelen voorkomen dat misbruik van short selling de koersval van grote financiële instellingen in een stroomversnelling zou brengen. Short selling is het verkopen van geleende aandelen in de hoop ze later goedkoper terug te kopen. Wanneer de kopers misleid worden over de capaciteit van de verkoper om tijdig te leveren, gaat het om fraude.

Lehman Brothers

Na de mislukte reddingsoperatie van Lehman Brothers dit weekend, groeit de bezorgdheid dat er nog meer faillissementen in de sector volgen. Sommige traders gokken er immmers op dat banken in de problemen komen, zodat de financiële aandelen nog meer onder druk komen.

Twee maanden geleden kondigde de SEC al een noodmaatregel af die het naakt shorten van 19 financiële aandelen verbood nadat de Amerikaanse bank IndyMac en de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac in de problemen kwamen. Midden augustus liep het tijdelijke verbod af dat traders verplichtte aandelen te lenen vooraleer ze door te verkopen. De SEC kondigde toen aan tegen eind september strengere regels voor alle aandelen uit te werken. De SEC zou niet overwegen de controversiële noodmaatregel opnieuw in te stellen of uit te breiden naar andere aandelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud