Spanningen in Midden-Oosten wegen op olieprijs

De prijs voor ruwe olie is vrijdag in aanloop naar het weekend licht gedaald. De prijs blijft wel op een hoog niveau, wegens de spanningen in het Midden-Oosten.

(belga) Op de New York Mercantile Exchange (Nymex) werd een vat 'light sweet crude' voor levering in september vrijdagnamiddag 59 dollarcent goedkoper tot 73,95 dollar.

Donderdag was olie nog duurder geworden uit vrees dat de leveringen vanuit Nigeria in de problemen zouden komen. In de zuidelijke Niger-delta worden er 675.000 vaten (26%) minder per dag opgepompt als gevolg van aanslagen van rebellen en een lek in een pijpleiding van Royal Dutch Shell. 'Als de toestand in Nigeria ook dit weekend gespannen blijft, zou de olieprijs opnieuw naar 78 dollar per vat kunnen koersen', aldus analist Phil Flynn.

Naast de problemen aan de kant van de bevoorrading, is er nog de hoge vraag naar olieproducten. De snel groeiende economieën in Azië zijn belangrijke klanten en ook in de VS en Europa is het volop reisseizoen en wordt er dus veel getankt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud